• +36/70/5623110
  • info@egyensulyhaz.hu
  • Budapest, 1042 József A. u. 102.
Blog
Játsszunk a szabadban! 3.

Játsszunk a szabadban! 3.

Mindenkinek előnyére válik, ha a lehető legtöbb időt a szabadban tölti. Még a legmelegebb nyári napokon is jól esik egy hűsebb, árnyékosabb területen játszani. Menjünk ki! Na, de mit is játszunk?

Kavicsfogó

Ami kell hozzá: nagy tér és egy kavics

Húsz nagy lépésre alakítsatok ki egymástól két párhuzamos vonalat. Az egyik lesz a start, a másik a cél.

Válasszatok magatok közül egy játékvezetőt, nála lesz az első körben a kavics. Helyezkedjen el a startvonalon sorban minden játékos. Formázzatok a kezetekből kis kelyhet és nyújtsátok kissé előre. A játékvezető feladata, hogy beleejtse a kavicsot valamelyik játékos kezébe úgy, hogy a többiek ne vegyék észre. Több játékosnál is tegyél úgy, mintha odaadtad volna a kavicsot. Amikor egy játékos megkapja a követ, el kell kezdenie befutni a célba, a szemben lévő vonal mögé. A többi játékos megpróbálja őt elkapni, amikor észreveszik a szökési kísérletet. Taktikázhat a „köves” játékos úgy is, hogy ne, azonnal iramodik meg, kis időt nyerve, hogy nem őt figyelik már.

Kő kövön nem marad

Ami kell hozzá: kavicsok

Rajzolj a földre egy körülbelül 50 centiméter átmérőjű kört. Sorsoljátok ki, ki kezdi a játékot! Körülbelül öt méter (öt nagy lépés) távolságból próbáljátok bedobni az egyik követeket a körbe!

Az a játékos nyeri a játékot, akinek ez sikerül, és megszerzi az összes mellédobott követ. Ha az első játékosnak sikerül a körbe dobnia, akkor nincs szerencséje. Mivel még nem dobtak köveket, nem tud mit begyűjteni, és csak a saját kövét kapja vissza. Taktikaként célszerű hibázni, és csak akkor dobni a körbe, amikor “megéri”.

Szabályozható úgy is a játék, hogy mindenkinek azonos számú (7, 11, 15 stb.) darab köve van.

Iráni golyójáték

Ami kell hozzá: üveggolyók (lehet kavics is)

Készíts cipő hosszúságú lyukakat a földbe, annyit, ahányan játszotok. A lyukakat egymás mellett helyezzétek el! Húzzatok egy vonalat körülbelül négy méterre a lyukaktól. Innen kell majd dobni.

Egymás után minden játékos megpróbál egy golyót bejuttatni a vonal mögül. A saját vagy más lyukába gurult golyók ott maradnak, ahol vannak. A többi golyó, amely nem landolt egy lyukban, visszakerül a játékoshoz.

Valamennyi játékosnak ötször vagy hatszor van sora. Ezután mindenki elviheti a lyukába hullott golyókat.

Segítségemre volt: https://www.labbe.de/blog/Wer-hat-den-Stein, https://www.labbe.de/blog/Kreis-treffen, https://www.labbe.de/blog/Iranisches-Murmelspiel