• +36/70/5623110
  • info@egyensulyhaz.hu
  • Budapest, 1042 József A. u. 102.

Nehezen megy a rajzolás, írás? Lehet, hogy az egyensúlyérzékkel van a baj?

Az egyensúlyozás kialakulásához életünk első hat évében a világ játékos-mozgásos felfedezésén keresztül vezet az út. Nem is vagyunk tudatában, hogy egyensúlyozás nélkül még állni sem tudnánk.

Fejlődés és egyensúly

Az egyensúlyozó rendszer már az anyaméhben elkezd kialakulni, de a csecsemőnek születése után új fizikai körülményekkel kell megküzdenie. Az izomrendszer fejlődése hosszú folyamat, és a megfelelő mozgásfejlődés érdekében szükség van az életkorhoz igazított koncentrációra. A megfelelő időben végzett alapmozgások – fejemelés, fordulás, kúszás, mászás, felülés és járás – kialakulásához is figyelem és az egyensúlyérzék egészséges fejlődése szükséges.

Ha a környezet mozgás általi felfedezésén keresztül a koordináció zavartalanul fejlődik, a kisgyermek időben megtanul minden mozgásformát. Az életkornak megfelelő figyelem és egyensúlyi rendszer elengedhetetlenek a megfelelő mozgásfejlődéshez, és ezek kölcsönösen fejlesztik egymást.

Mit tehetnek a szülők?

Az otthoni környezetben szülőként tudatosan segíthetjük a gyerekeket egyensúlyozásuk fejlődésében. Életkoruknak megfelelő egyensúlyozási játékok ösztönzése segíti az alapmozgások kialakulását, támogatva ezzel az értelmi és érzelmi fejlődést. A jól működő egyensúlyérzék nagyban elősegíti a későbbi iskolai feladatok végzését is, az írás, rajzolás megtanulását.

Az egyensúlyfejlesztés nem igényel nagy berendezéseket vagy speciális foglalkozásokat. A mindennapi tevékenységek, például hintázás, játékok és szabadtéri akadálypályák kiváló lehetőségeket nyújtanak az egyensúlyérzék fejlesztésére. A szülők szerepe kulcsfontosságú ebben a folyamatban, hiszen a játék és a fejlesztés összekapcsolása nemcsak szórakoztató, hanem hatékony is a gyermek fejlődése szempontjából.

Még néhány hasznos javaslat

Az egyensúlyérzék jelentőségét ismerve fejlesztőink számos olyan eszközt és feladatformát alkalmaznak foglalkozásaikon belül, melyek fejlesztik az egyensúlyt.

A hinta, csepphinta, karikák, egyensúlyozó készlet és a létra a mindennapi fejlesztés része!

Arra bíztatunk azonban minden szülőt, hogy használjátok fel a szabad mozgás, a szabad levegőn való tevékenységek teljes tárházát! Rengeteget segíthet a fejlődésben a szabad kúszás, mászás, csimpaszkodás, lógás, hintázás, fára mászás, egyensúlyozás, sarkon és lábujjhegyen járás!

Kérdésed van a gyerekek fejlesztéséről?

Vedd fel velünk a kapcsolatot! Kérdés merült fel benned gyermeked fejlődése vagy iskolai munkáival, eredményeivel kapcsolatban? Szívesen válaszolunk a kérdéseidre!

Üzenek az Egyensúlyháznak!