• +36/70/5623110
  • info@egyensulyhaz.hu
  • Budapest, 1042 József A. u. 102.
Blog
Boldogságtündérek és hormonok

Boldogságtündérek és hormonok

Boldogságtündéreink segítik a mindennapok egyensúlyát fenntartani, és ha ügyesen tevékenykedünk, át is billenthetjük tartósan a mérleg nyelvét a pozitív tartományba. Már apró változtatásokkal is komoly sikereket érhetünk el stresszkezelésben, a hangulatunk javításában vagy céljaink elérésében. Nézzünk néhány területet, ahonnan legkedvesebb boldogságtündéreink származnak!

Mozgás

Gyors, kézenfekvő és „turbó” megoldás. Jó hír, hogy mindegy az agynak, a szervezetünknek, hogy milyen mozgást végzünk: lehet szó fűnyírásról, sétáról a friss levegőn, rendszeres futásról, úszásról, kerékpározásról, kertészkedésről, kutyasétáltatásról! Kinek mihez van kedve, lehetősége, alkalma szerotonin biztosan fel fog szabadulni szervezetünkben. Mi lesz akkor? Csökken a stressz, a feszültség a testben, megszakadnak a „gondolatspirálok”, emelkedik az örömérzet. Nem elég, hogy endorfin, de dopamin is felszabadul a friss levegőn végzett mozgástól! A dopamintermeléshez szükségünk lesz még B6, B12 vitaminokra és folsavra is. Rendeződik a belső szerveink vérellátása, ez a neurotranszmitter serkenti a szív és vesefunkciókat, javítja a szellemi tevékenységeket. Jó hír, hogy van még „boldogsághormonunk, amit mozgás közben termelünk magunknak. Endorfin is keletkezik, ami amellett, hogy irányítja az éhségérzetet és a szexhormonok termelését, javítja az általános közérzetünket és csökkenti a kimerültség tüneteit.

Társas kapcsolatok

Tudjuk, érezzük, jó érzés társaságban lenni, megosztani az életünket valakivel, gyereket nevelni. Az oxitocin segít kapcsolódni más emberekhez és meggátolja a depressziót is. Egy szeretett ember megölelése vagy a szerelmünkkel élt szexuális élet hozzájárul az oxitocin felszabadulásához. Ez a hormon gondoskodik a hűség, szeretet és empátia érzéséhez. Csökkenti a stresszt a félelmet és az agresszivitást.

Táplálkozás

Mivel a szerotonin a bélrendszerben keletkezik, ezért – de persze nem csak ezért – nagyon fontos a kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag és változatos táplálkozás. Nem kell feltétlen a gyógyszertárban kapható pre- és probiotikumokra gondolnunk, bár segítenek azok is a megfelelő bélflóra fenntartásában. Jó ha, elegendő omega 3 zsírsavat fogyasztunk, amit főleg zsírosabb halakban találhatunk. Jót tesz, ha fermentált élelmiszereket fogyasztunk. Ilyen a kimchi vagy a savanyú káposzta is. Nem csak a szerotonin fontos persze. Jó tesz a magas kakaótartalmú csokoládé vagy a vanília illata is! Sokat hallhatunk a D vitamin szerepéről manapság is. Nem csak az immunrendszerünk optimális működésében van szerepe, hanem a hangulatunk szabályozásában is. Itt van még a jó öreg B6 vitamin, ami optimalizálja egyéb szerves anyagok felszívódását, így szerepet játszik az ideg-, immun-, és hormonrendszer működésében is. Szervezetünk nem képes önállóan előállítani, azonban szerencsére számos élelmiszerben megtalálható: az avokádó, a káposzta, a zöldbab és a lencse fogyasztása is segít a B6 vitamin pótlásában. Lehet így boldogságtündérünk egy pár kocka csokoládé, de az ebédhez elfogyasztott savanyú káposzta is! 

Boldogsághormonaink termelése összefügg napi tevékenységeinkkel is. Ha keresünk magunknak olyan mindennap elvégezhető jó gyakorlatokat vagy jó szokásokat, akkor azok bizonyosan és tartósan fogják pozitív irányba befolyásolni hosszú távon és tartósan életünket. A pozitív gondolatok és tevékenységek pozitívan befolyásolják kognitív képességeinket, de érintik a boldogságérzetünket is. Az egészséges mozgás és táplálkozás is hozzájárul az optimális hormonális működéshez, de nyilvánvalóan sokkal többet jelent szervezetünk számára.

Segíthetünk?

Hogy állsz boldogságtündérekkel? Nem fér bele a napodba a mindennapi mozgás? Nem tudsz leállni a gyorséttermi étkezéssel? Nehezen boldogulsz a társas kapcsolataiddal? Gondoltál már apró vagy nagyobb életmódváltásra?