• +36/70/5255582
  • egyensulyhaz@gmail.com
  • 1139 Kresz Géza u. 29.
Blog
Miért érdemes futni?

Miért érdemes futni?

Itt a versenyszezon vége, jönnek a hidegebb napok. Most érdemes elkezdeni, most kell MEGACÉLozni magunkat, hogy folytatni tudjuk jó szokásunkat: Fussunk!

Az elmúlt évek alatt összejött már pár ezer km. Mindegy ez sok – e vagy kevés, sokkal fontosabb, milyen pozitív következményei vannak az életvezetésben. Ezért összeszedtem nektek is hét okot, miért hasznos a futás az életben.

Elsőrangú hobbi

Mikor már rendszeressé válik az, hogy futsz (már kétszer voltál és tervezed a harmadik alkalmat), beindul a reklám, futóblog, sportszer és futóedző, futócipő, olvasnivaló áradat. Elkezd érdekelni, ki miben és hogyan, mikor, miért fut. Olvashatsz róla, írhatsz róla. Vásárolhatsz dolgokat, tervezgetheted, hogy mikor, mit veszel majd. Persze olyan dolgokat, amikre feltétlen szükséged van és olyanokat is, amikre még vagy egyáltalán nincs. Vannak appok telefonra, mérheted, elemezheted, nézegetheted. De nem ezért elsőrangú időtöltés, hiszen az igazán nélkülözhetetlen ruhadarabok és cipő mellett csak akkor kellenek egyéb kiegészítők, ha már nagyon belemelegedtél a dolgokba. Egy óra mérni az időt hasznos lehet, az sem nagy hátrány, ha tudod mérni a pulzusodat. Elkezdeni azonban legfőképp egy kezdéshez megelelő cipő a legfontosabb talán.

Figyelem: A kezdeti öröm és érdeklődés után érdemes fókuszban maradni, szóval több futás kevesebb kütyüzés: Fuss!

Szuper beszédtéma

Észreveszik mások is, hogy futsz. Vagy, ha nem, mesélsz róla majd magadtól is. Ez jó segítség a motivációd fenntartásához is! Meséld el bátran jó sok mindenkinek, mibe kezdtél! Milyen érzés és milyen terveid vannak! Ne azért, hogy mit szólnak. Mint minden más esetben itt is lesznek támogató és akadályozó hangok. Koncentrálj arra, mi a célod! Miért kezdtél el futni?

Hoppá! Mi is a célod? Miért keztél el futni?

Egészség

Nyilvánvaló, hogy a rendszeres mozgás pozitív módon befolyásolja a mindennapi életet. A futás segít elgondolkodni és változtatni az életmódunkból fakadó esetleges negatív hatásokról. Kell valamin változtatnom? Lehet? Tudok? Szeretnék? Vagy épp azért kezdtem el, mert változásra van szükségem?

http://egyensulyhaz.hu/Friss levegőn töltött idő, negatív stressz kompenzálása, szív és érrendszer működésének elősegítése, fizikai erőnlét növelése, tüdőkapacitás növekedése, rossz szokások leépítése – elhagyása, rendszeresség kialakítása a mindennapokban. Soroljam még?

Pozitív példa

Mit tegyünk, közösségi élőlények vagyunk. Csoportban éltünk túl, csoportban vagyunk a legerősebbek, legjobbak. Hatunk egymásra és szükségünk van egymásra. A jó példa ragadós. Ahogy a rossz is. Sportos, fitt szülők, nevelők, pedagógusok gyerekeinek, növendékeinek, tanítványainak hasonló gondolkodása, hozzáállása, életvitele alakul ki. Ki ne szeretné?

Meghatározó, jelentős szerepe van barátaink, szeretteink, gyermekeink, tanítványainkra nézve is, hogy milyen fizikai és lelki állapotban vagyunk mi magunk. Pozitív, jó példát mutatni közös siker lehet!

Életmód (váltás, -változtatás)

Kiváló eszköz amellett, hogy cél is, a futás arra, hogy apró lépésekben vagy akár nagyobbakban is változtassunk életvitelünkön. Nem kell, persze, rögtön mindent megváltoztatni és szélsőségesen viselkedni, felesleges konfliktusokat generálni. Az első lépések és az abból következő rendszeresség változásokat fog generálni. A fokozatosan, tudatosan irányított hobbink megteszi a maga módján hatásait.

Önismeret

Futás előtt, alatt, után lesznek gondolataid magadról, az életedről, a világról. Én szeretem hallgatni a gondolataimat. Rendkívül hasznos visszajelzéseket ad a testem és a gondolataim az állapotomról, hangulatomról. Sokszor relaxál, sokszor motivál, sokszor elgondolkodtat. Kérdéseket tesz fel és gyakran meg is válaszolja azokat! Jó lehetőség arra is, hogy jobban ismerd és szeresd magad.

Párhuzamok

Nagyon gyakran azon veszem észre magam, mennyi mindenben segít a futás. Itt a fent felsorolás, de életforma, barátság, siker és kudarcok forrása. Hogyan gondolkozom, mit eszek, mit nem, miért megyek ki hóban, fagyban, szélben, esőben? Hogyan fejlődtem abban, ne törődjek az időjárással (ne legyen kifogás lehetősége). Tudjak fókuszálni dolgokra. Kitartással, örömmel, bátran.

További kéréseid vannak? Segíthetek elindulni? Balogh Krisztián, életvezetési mentor

Kattints ide, keress meg!