KMT – KOMPLEX MOZGÁSTERÁPIA

A tanulási nehézségek megelőzésére, tanulási nehézségekkel küzdő gyermekek fejlesztésére. Felmérés után meghatározzuk a fejlesztés irányát. A hatékony fejlesztés alapja a fejlesztő hite, hitelessége, de személyes meggyőződésünk és tapasztalataink alapján is a bizalommal teli, derűs légkör, ahol a gyermek sikerélményekhez jut.

Ahol tisztelettel és megértéssel találkozik, ahol csak olyan kihívások elé állítják, melyeknek képes megfelelni. A gyermekekkel való munka alapvetése a komplex mozgásterápiában, hogy soha ne kívánjunk olyat a gyermektől, amire nem képes. Mindig nagy figyelemmel szabjuk egyénre a fejlesztő feladatsorokat, szem előtt tartva a gyermek egyedi szükségleteit. Mindig igyekszünk érzékenynek lenni nemcsak arra, hogy mely fejlesztő mozgások szolgálják az adott gyermek fejlődésének érdekeit, hanem arra is, hogy ezek gyakorlása közben ne érezze úgy, hogy kényszerítik, erőszakot követnek el ellene!

Mit is csinálunk tulajdonképpen a gyerekekkel?

A komplex mozgásterápiás fejlesztés akkor a leghatékonyabb, ha egyénileg végezzük, de létezik csoportos formája is.

Az első alkalommal elengedhetetlenül szükséges a komplex mozgásterápiás vizsgálat. Ennek során felmérjük: a vizuális és auditív percepciókat, a térérzékelést és a téri tájékozódást, az elemi mozgásokat és a testsémát, a kinesztetikus, auditív és vizuális emlékezetet, a hosszú és rövidtávú memóriát, valamint a beszédkészséget, általános tájékozottságot és szociális készségeket.

Legyen szó egyéni vagy csoportos fejlesztésről, a gyerekek számára olyan fejlesztő feladatsor állítható össze a vizsgálat alapján, amellyel a leghatékonyabb módon tudunk segíteni nekik.

Egy átlagos fejlesztő feladatsor 8-13 fejlesztő feladatot tartalmaz, melyek nagyrészt az ember természetes mozgásfejlődéséből merítő fejlesztő mozgások. Egy ilyen feladatsor végrehajtása nagyjából 20-25 percet vesz igénybe. A hatásos fejlesztéshez átlagosan egy hónapon keresztül, lehetőleg minden nap – de minimum hetente 5 napot kell gyakorolni. Ezért az egyéni fejlesztés során sokszor arra kérjük a szülőt, hogy ő gyakoroljon minden nap otthon a gyermekével.

Egy átlagos terápia 10-15 hónapon át tart. A fejlesztő feladatsorokat értelemszerűen havonta módosítjuk a gyermek egyéni fejlődési ütemének és egyéni sajátosságainak megfelelően.

Tapasztalataink alapján a komplex mozgásterápiás fejlesztésre jól reagálnak a olvasás, írás és számolási nehézségek valamint zavarok. Eredmények érhetőek el a figyelem fejlesztésében és a szobatisztasági problémák megoldásában. Gyorsítható a gyermekek logopédiai fejlődése is. A mozgásterápiás fejlesztés egyik kellemes mellékhatása, hogy a gyermekek kiegyensúlyozottabbakká, magabiztosabbakká válnak közben. A komplex mozgásterápiás fejlesztés egy olyan pedagógiai fejlesztő eljárás, amely a tanulási és magatartási problémákkal küzdő gyermekek megsegítésére jött létre. Fókuszában az idegrendszer részleges éretlensége áll, amely jól korrigálható, az ember természetes mozgásfejlődésén alapuló fejlesztő mozgások gyakorlásával. Szemléletét tekintve gyermek és megoldásközpontú, nem csak a gyermek egyedi fejlesztési igényeit veszi figyelembe, hanem törődik az alapvető érzelmi szükségletekkel is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük