Hála

Szaladunk ide, sietünk oda. Rohanó világban élünk. Kész legyen minden. Legyen minden. Legyünk topon. Feleljünk meg. Érjük el a célunkat. De hogyan, ha nincs időnk!? Mit számít! Csak eredmény legyen! De mire jó a hála, a köszönet?

Hálásnak lenni azt jelenti, tudsz örülni egy eseménynek, egy ajándéknak vagy egy egyszerű gesztusnak akár.

„Ha fölfokozott vágyaink vannak, akkor tudhatjuk: rengeteg kudarc fog bennünket érni. Ez szorongással tölthet el bennünket, és nem szívesen látjuk be, hogy kudarcra ítéltük magunkat. A boldogság kulcsa ugyanis az alacsony elvárás, a kevesebbel való megelégedés, a választási szabadságunk önmagunk általi tudatos korlátozása, a döntéseink melletti elköteleződés, a jelenlegi életünk megbecsülése, és a hála amiatt, ami már a miénk.” Pál Ferenc – Feri atya

Ahogy látjuk, ha sokat akarunk és gyorsan, az rázós lehet. Nézzünk szét nap, mint nap és ismerjük fel, mi minden az, aminek örülhetünk, amiért hálásak lehetünk.

Akik már régebben követtek vagy ismertek, lehet unalmas is már a futással való példálózás, de hátha van néhány új olvasóm is: hobbifutó vagyok, úgy öt éve. Gyakran elgondolom azt, hogy mennyire örülhetek, milyen nagyon hálás lehetek, hogy képes vagyok futni. Két lábon, saját erőből. És igen, tudom, vannak olyan sportolótársak is, akik ezt nem tehetik meg, valamilyen fogyatékosság miatt.

Lehetek hálás azért, hogy van tető a fejem felett. Jut falat a számba. Kimehetek a természetbe rendszeresen sétálni, és ha nagy levegőt veszek, érzem, ahogy átjárja a tüdőmet a friss, hideg levegő. Nagy örömmel tölthet el, ahogy az uszályok morogva küzdik fel magukat a Dunán. Öröm nézni. Öröm kedvesemmel meginni egy kávét és beszélgetni az életről. Bármiről. Csak úgy lenni. Együtt. Hát nem szép az élet?

Hálás lehetek, hogy adhatok másoknak valamit. Időt szánhatok rájuk, hogy megértsem őket. Nekik adhatom a figyelmemet, hogy érezzék, fontosak itt. Hogy számítanak. Törődhetek másokkal. Érezhetem, hogy számíthatnak rám.

Hálás lehetek, hogy vannak céljaim. Tervezhetek, törekedhetek, próbálkozhatok, elbukhatok, felállhatok.

Baráti üdvözlettel: Balogh Krisztián, életvezetési mentor